LA VESPA ASIÀTICA A CARME

Dilluns, 10 de gener de 2022

La situació de la vespa asiàtica a Carme. Com cal actuar?

Des de fa unes setmanes, s’han detectat un parell de nius de vespa asiàtica al terme municipal de Carme, principalment a les copes d’arbres elevats. Aquesta situació pot preocupar als veïns i veïnes del municipi al tractar-se d’una espècie invasora i al trobar-se a prop del nucli urbà. 

Des de l’Ajuntament de Carme hem parlat amb el cos d'agents rurals i hem participat en una reunió tècnica amb entitats especialitzades per tenir més coneixement de la situació i definir com s’ha d’actuar en aquest cas. En aquest sentit, pel que fa a aquests dos nius detectats, aquests es troben deshabitats, no tornaran a tenir activitat i, per naturalesa, acabaran desintegrant-se, donat el cicle estacional en el qual ens trobem.

S’ha de tenir en compte que aquesta espècie, tot i que no presenta un risc elevat per a la salut pública, sí que és un problema per a la biodiversitat i, sobretot, per a l’apicultura, així que és important establir un criteri general entre la població per informar de quan i com s’ha d’actuar. Aquesta espècie té un cicle diferent a les vespes convencionals, ja que el cicle d’activitat comença al voltants del març, després de la hivernació. En aquests moments, la reina construeix un niu embrionari, el que s’anomena un vesper primari, que està en actiu entre el març i el juliol.

Aquest moment és el més perillós, ja que aquest vesper es solen construir a espais tancats prop dels humans, ja que necessiten humitat, i poden albergar unes 300 vespes. La picadura de la vespa no és més perillosa que la d’una vespa convencional; sí que resulta més dolorosa, però no presenta un perill per a la salut pública (excepte en persones al·lèrgiques).

Després d’aquesta fase, comencen a construir els vespers secundaris al dalt dels arbres i són els que es veuen habitualment, com és el cas del nostre municipi. Aquests nius tenen activitat des del juny al desembre, ja que tenen una fase primària de migració del primari al secundari i després s’estableixen en aquest segon, que té activitat fins a l’arribada de l’hivern. A partir d’aquí, les vespes abandonen el vesper i ja no tornen a ocupar-lo, per tant queda en desús i no presenta cap amenaça per al veïnat. 

S’ha d’actuar en el moment que es detectin els vespers primaris, ja que són els més perillosos per a la gent, són més senzills d’eliminar i si s'eradiquen, s’evitarà un problema futur. Si es detecta un rusc d’aquest estil es recomana contactar amb una empresa de control de plagues o amb l’autoritat pertinent per retirar-lo correctament. Si no s’aconsegueix eliminar quan el 100% de l’activitat es focalitza al vesper primari, cal esperar a que es faci la migració complerta i quan el niu embrionari estigui abandonat, retirar-lo.

Així, doncs, estiguem alerta i comuniqueu qualsevol detecció d'aquests nius a l'ajuntament per tal de valorar les actuacions a realitzar.

Gràcies,

Ajuntament de Carme

 

Darrera actualització: 21.10.2022 | 10:40