DIA MUNDIAL DE L'AIGUA
Avui, 22 de març, és el Dia Mundial de l'Aigua, i enguany el lema és "Aigües subterrànies: fent visible allò invisible". I és que cada cop tenim més arrelada l’acció mecànica d’obrir l’aixeta i que ragi l’aigua sense saber on va a parar. Però encara hi ha més desconeixença sobre d’on ve l’aigua. Dels rius? Dels pantans? Dels pous?
Avui, 22 de març, és el Dia Mundial de l'Aigua, i enguany el lema és "Aigües subterrànies: fent visible allò invisible". I és que cada cop tenim més arrelada l’acció mecànica d’obrir l’aixeta i que ragi l’aigua sense saber on va a parar. Però encara hi ha més desconeixença sobre d’on ve l’aigua. Dels rius? Dels pantans? Dels pous? Doncs sí, tot això són fonts d’aigua que, després de tractar-la, permet que quan obrim l’aixeta caigui l’aigua. Però també hi ha altres maneres més desconegudes d’aconseguir abastir les cases: una d’elles és l’aqüífer.
I en tenim un ben a prop. L’aqüífer Carme-Capellades, que permet que les cases d’Igualada, Vilanova del Camí, Santa Margarida de Montbui, Òdena, La Pobla de Claramunt, Vallbona d’Anoia, Cabrera d’Anoia, La Torre de Claramunt, la Llacuna, Mediona, Miralles, Orpí, Carme i Capellades tinguin aigua potable. Però com funciona un aqüífer?
Doncs es tracta d’una formació geològica subterrània constituïda per una o més capes de roca que es va generar fa entre 50 i 100 milions d’anys. Per entendre’ns, és una piscina sota terra que s’omple gràcies a les precipitacions que van caient a la zona. Ara bé, si no plou o ho fa de forma molt deficitària, l'aqüífer no s'omple d'aigua i baixa de nivell.
Fa pocs mesos vam entrar en fase d'alerta a causa de les poques pluges que van produir-se durant el 2021, i aquest 2022 tampoc estava plovent massa fins a aquest mes de març, que farà que els indicadors del nivell d'abastiment de l'aqüífer millorin notablement. És important prendre consciència que això és un problema que ens pertoca a tots, i que amb petits gestos d’autoconsum responsable podem ajudar a millorar la situació de l’aqüífer Carme-Capellades, sobretot en èpoques de sequera: prendre dutxes en comptes de banys, tancar l’aixeta quan no l’estem utilitzant, arreglar les fuites com més aviat millor. Però sobretot, fer servir el seny i el sentit comú per ajudar entre tots a perpetuar la vida del nostre petit tresor.